hóBORt

Borokról, egyetemistáktól

Forraltbor házilag

2015. december 13. 23:04 - Aech

Az előző hetek karácsonyi vásáros kiruccanásai után úgy döntöttünk, mi is hegesztünk egy kis forraltbort házi körülmények között, hogy teszteljük, tudunk-e versenyezni Bécs és Budapest legjavával. 

A jó hír annak, aki hasonlóra adná a fejét, hogy a rántotta-puding-melegszendvics hármasnál komolyabb főzőtudományt nem igényel a dolog, az eredmény pedig bőven megéri.

Na, mi készül? :-) #forraltbor #hóbort #wine #mulledwine

hóBORt (@borhobort) által közzétett fénykép,

 

Az internet tele van jobbnál-jobb receptekkel, mi a legelső google-találat apróséf oldalán található receptet használtuk, amely így néz ki: 

750 ml bor (vörös, száraz)
70 g kristálycukor
2 rúd fahéj (egész)
8 szem szegfűszeg (egész)
3 szem szegfűbors (egész)
4 szelet citrom
2 szem kardamom - zöld (egész)

Ebből elhagytuk a szegfűborsot és a kardamomt, mert a konyhámban nem tartok ilyen valamiket, a citromot pedig naranccsal helyettesítettük, mert miért ne. A 70g cukor, mint a fantasztikus gyakorikerdesek.hu-ról kiderült, nagyjából 4-5 evőkanál - megoldunk mindent. Örömmel konstatáltuk, hogy az üveg bor pont belefér a legkisebb edényembe, ahogy a képen is látszik, ugyanis ezen kívül a következő szint a leveseslábas lett volna, ami lényegesen kevésbé néz ki mutatósan.

 

És már kész is :-) #wine #forraltbor #hóbort #mulledwine #bor

hóBORt (@borhobort) által közzétett fénykép,

Az elkészítés nem egy ördöngősség, bort lábasba beleönt, fűszereket bele, kevergetés közben majdnem forralásig melegítjük (ezzel meghazudtolva a forralt bor nevét, de tényleg ne forraljátok fel, elrontja a bor ízét), majd ízlés szerint pár szelet citrnarancsot beledobunk - nálam ez egy egész narancs lett, mert jó ötletnek tűnt. Utólag még lehet cukrozni, ha nem lett volna elég édes. A szegfűszeggel lehet kicsit spórolni, a 8 db picit fűszeressé tette, de mindent összevetve egy nagyszerű italt kaptunk. 

Egy üveg nagyjából 4 bögrére elég, átmelegít és nagyon finom, utána pedig remek ötletnek tűnik gyorsan megcsinálni a második üveget is. Ebből olyan rendkívül értékes tapasztalatokat nyertünk, hogy kettő emberre ez bizony sok, valamint hogy a szegfűszeg íze egyáltalán nem fő ki az első alkalommal, így talán nem kéne még egyszer ugyanazt az adagot beletenni... sebaj, elfogyott :)

Közeleg a tél... főzzetek forralt bort! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borhobort.blog.hu/api/trackback/id/tr868170388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása