Az előző hetek karácsonyi vásáros kiruccanásai után úgy döntöttünk, mi is hegesztünk egy kis forraltbort házi körülmények között, hogy teszteljük, tudunk-e versenyezni Bécs és Budapest legjavával.
A jó hír annak, aki hasonlóra adná a fejét, hogy a rántotta-puding-melegszendvics hármasnál komolyabb főzőtudományt nem igényel a dolog, az eredmény pedig bőven megéri.
Az internet tele van jobbnál-jobb receptekkel, mi a legelső google-találat apróséf oldalán található receptet használtuk, amely így néz ki:
750 ml bor (vörös, száraz)
70 g kristálycukor
2 rúd fahéj (egész)
8 szem szegfűszeg (egész)
3 szem szegfűbors (egész)
4 szelet citrom
2 szem kardamom - zöld (egész)
Ebből elhagytuk a szegfűborsot és a kardamomt, mert a konyhámban nem tartok ilyen valamiket, a citromot pedig naranccsal helyettesítettük, mert miért ne. A 70g cukor, mint a fantasztikus gyakorikerdesek.hu-ról kiderült, nagyjából 4-5 evőkanál - megoldunk mindent. Örömmel konstatáltuk, hogy az üveg bor pont belefér a legkisebb edényembe, ahogy a képen is látszik, ugyanis ezen kívül a következő szint a leveseslábas lett volna, ami lényegesen kevésbé néz ki mutatósan.
Az elkészítés nem egy ördöngősség, bort lábasba beleönt, fűszereket bele, kevergetés közben majdnem forralásig melegítjük (ezzel meghazudtolva a forralt bor nevét, de tényleg ne forraljátok fel, elrontja a bor ízét), majd ízlés szerint pár szelet citrnarancsot beledobunk - nálam ez egy egész narancs lett, mert jó ötletnek tűnt. Utólag még lehet cukrozni, ha nem lett volna elég édes. A szegfűszeggel lehet kicsit spórolni, a 8 db picit fűszeressé tette, de mindent összevetve egy nagyszerű italt kaptunk.
Egy üveg nagyjából 4 bögrére elég, átmelegít és nagyon finom, utána pedig remek ötletnek tűnik gyorsan megcsinálni a második üveget is. Ebből olyan rendkívül értékes tapasztalatokat nyertünk, hogy kettő emberre ez bizony sok, valamint hogy a szegfűszeg íze egyáltalán nem fő ki az első alkalommal, így talán nem kéne még egyszer ugyanazt az adagot beletenni... sebaj, elfogyott :)
Közeleg a tél... főzzetek forralt bort! :)